Rudmans hörna
Okategoriserade

Kör över hela världen och ge oss en tvåsiffrig final

Klurat och funderade ett tag på hur jag skulle skriva mitt inför VM inlägg. Här är resultatet.

Det fanns en tanke, framförallt när jag skapade VM-fliken på sajten med genomgång om alla lag såsom Thailand och Singapore att oj vad roligt det vore om det blev det jämnaste VM någonsin. Det också fanns en tanke på flyget till Vienna Airport att ett guld i en rafflande final likt 2015 mot värsta rivalen Finland vore en häftig match och skulle ge en innebandylördag och minnas. Men den slutgiltiga tanken och magkänslan säger ändå jag vill att Sverige fullständigt kör över hela jävla världen i detta VM. Vinn med tvåsiffrigt i varje match och ta hem priset som årets lag på nästa års idrottsgala.

Det svenska landslaget består av 20 spelare här på plats i Bratislava och säkerligen 40-60 till hemma som under de senaste åren har levt och agerat som om de kunde hämta ut ett lönebesked på fem siffror på kansliet varje månad. Vi pratar professionalism i träning, mat, agerande, inställning och vilja att utvecklas själva och sporten de utövar. Vi pratar uppoffringar inom karriär, vänner, familj och det roliga man skulle kunna göra en helg istället för att sitta i en buss från Malmö till Umeå och tillbaka. En attityd som inte bara gjort spelarna själva bättre utan som gjort SSL till en bättre liga. Vi ser redan nu flera unga spelare ta för sig i SSL. Unga spelare som under de senaste åren sett upp till de här landslagsspelarna, sett deras inställning och träningsvilja och samtidigt skolats in i det något uttjatade uttrycket ”framtidens innebandy”. De unga spelarna har förstått att ska jag bli lika bra så måste jag agera med samma inställning och attityd. Av samma anledning vill jag också se att Sverige här på internationell nivå kör över allt och alla. Vinn finalen tvåsiffrigt, slå målrekord och får alla, och jag menar även Finland, Tjeckien och Schweiz att känna sig riktigt riktigt långt efter.

Varför? Jo för jag tror att det skulle ge en rejäl tankeställare till land 2-10 världen. En käftsmäll i att de jobbar fel i det de gör just nu. En insikt om att ifall de ska kunna utvecklas och närma sig så krävs det att de höjer vår kravbild på vårt landslag och deras liga. För gör de det inte nu, då kommer de vara lika långt efter om 20 år.

Det kanske skulle ge kortsiktig negativ effekt och VM 2019 skulle möjligtvis blev ett rekordår av debutanter och ett lika överlägset Sverige. Men på lång sikt, vore det inte detta som skulle vara det bästa sporten? Att alla länder accepterar att de är fler backskott i krysset efter och börjar jobba efter att spela en offensiv, tempofylld och tekniskt innebandy där det ställs höga krav på spelarna. Det borde forma landslag och i sin tur ligor runt om i världen som blir bättre, roligare att titta på och även roligare att utöva.

En total överkörning skulle också ge lag 10-16 som är här på VM med spelare som mycket väl skulle kunna gå fram och ta autografer av hela svenska landslaget insikten i att ”jaha är det så här man ska spela innebandy”. De kan direkt ta till sig och har dessutom inga krav på att de måste klättra på en världsranking de kommande 20 åren utan kan ägna den tiden att bygga sporten på  rätt sätt från början i sina länder.

För är det något Sverige har lyckats med så är det att implementera en kultur att lära av. En kultur där det trots att det inte finns någon att mäta sig mot förutom sig själva ändå har lyckats bli ännu bättre. Det är där nöjdheten kan slå till. Det har den inte gjort för det svenska damlandslaget.

Så snälla Sverige, kör över hela jävla VM och visa att det är så här man ska bedriva sin innebandyverksamhet. Gör det för er själva för det förtjänar ni och gör det för innebandyns bästa.

Och övriga världen, acceptera idag att ni blir överkörda, men topp 8 lagen, acceptera inte att ni ska bli det om 2-4 år och övriga länder acceptera inte att ni ska fortsätta bli det om 10-20 år. Copy+paste, ta hjälp av Sverige och så säger vi hej till USA i VM-semifinal om 20 år! För som vi vet, så kan det förändras, det påminner Joel Milesson oss om här.

15:00 mot Tyskland börjar överkörningen. Det borde bli 20-0.

Hugg tillbaka till mig twitter @jonathanrudman eller kör över mig i ett mail till jonathan@ibnytt.se. Vill ni följa med bakom kulisserna som journalist på ett VM så hittar ni mig @jonathanrudman på instagram.

Hörs!

/Jonathan Rudman

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar