Rudmans hörna
Landslagen

Nej, nej, nej – hur mycket ska vi ändra för en OS-plats?

VM i Prag närmar sig och vi fick i helgens Euro Floorball Tour en försmak om vad som väntar. Ett Sverige som visade upp trygghet i försvarsspelet och femmor som började formas. Ett Schweiz som kommer utmana och ett Tjeckien som mycket väl kan vinna över Schweiz i gruppspelsmatch vilket bäddar för ett som många är inne på, ovisst VM. Lägg där till Finland som har en del att fundera på om de ska försvara guldet.

Det är dock inte bara med glädje och spänning jag ser fram emot VM i Prag. Det är också med en viss huvudbry där bekymmersrynkan jag haft sedan födseln är djupare än på länge. Under VM i Prag ska nämligen medlemsländerna ta beslut om det som så vackert kallas för ”Future of Floorball”. En diskussion som framförallt handlar om att IFF med bakgrund av att vilja komma med i OS har arbetat fram ett förslag om minskad speltid till 3×15 och mindre spelartruppen vid IFF event, alltså landskamper. Du kan läsa mer om det här.

Jag är i nuläget negativ till förslaget och ställer mig frågan. Hur mycket ska vi anpassa oss för en eventuellt OS-plats någon gång i framtiden?

För det är där idén föddes. För att enklare komma med i OS är det bättre med färre spelare och ledare och minskad matchtid för att passa in i program och få plats på en OS-by.

Visst vore det häftigt att komma med i OS. Men en förändring av ändrad speltid ändrar vår sport rejält. 15 tappade minuter kan tyckas som en småsak men det medför förändringar. Tänk dig själv matchevenemang, spelsätt, taktik och liknande. Visst i nuläget gäller förslaget enbart landskamper och multisport evenemang. Men ändrar man i toppen kommer det inte ta lång tid innan länder även anpassar sina egna ligor efter ändringen. Om några år har hela sporten förmodligen anpassat sig och där sätts knäckfrågan på sin spets. Ska ett sådant beslut tas utan välgenomarbetat underlag?

Jag själv är entreprenör och brukar välkomna förändringar. Men stora förändringar kräver data och underlag som är vettigt att ta beslut på. Jag kan köpa att vi spelar 3×15 i World Games. Det evenemanget är ju främst till för att marknadsföra sporten mot en OS-plats. Men så länge vi inte har ett konkret förslag i att: Ändrar ni speltiden så får ni en OS-plats så låt det vara.

När det förslaget kommer kan diskussionen lyftas på allvar och beslut kan tas av undersökningar, tester, expertanalyser och förslag kan läggas fram baserat på fakta i vad den stora massan tycker. Att som nu ta försöka ta ett beslut baserat på en idé och ett test i World Games för att försöka nå en OS-plats är nästan löjligt. Fortsätt testa, låt respektive förbund analysera på djupet och fråga sina medlemsföreningar. Bygg på för- och nackdelar och visa upp ett gediget underlag för vad en förändring skulle innebära och vad snabbare OS-plats skulle ge. När vi har det, då kan ni ta beslut.

Vad tycker du?

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar