Rudmans hörna
Landslagen

Rudman: Som upplagt för sagornas VM

Uppdatering direkt från Prag - kan det bli sagornas VM?

Förutsättningar för ett VM att minnas finns där, det gjorde vi klart igår. Förutsättningar för sagornas VM med en hemmanation i final finns där också. Jag är visserligen ett stort fan av historier som faller in och när sagor får fina avslut. Jag var inne på det igår och känner att jag vill utveckla innan det blir för livligt med tighta deadlines här i Prag. Det finns nämligen flera möjliga sagor med lyckoslut att jobba in.

Låt oss börja med Tjeckien. 2004 var senaste gången Tjeckien var i en VM-final. Då med en 6-4 förlust mot Sverige i finalen. Från då till nu har mycket hänt i båda lagen. Den enda som finns kvar i startuppställningen från 2004 är Sveriges landslagschef Joakim Lindström som var spelare 2004 och då gjorde en assist i finalen. Tjeckien har varit nära att ta sig till final flera gånger efter 2004. I deras förra hemma-VM 2008, blev det förlust 2-4 mot Finland i semifinalen och de förlorade i förlängning i bronsmatchen mot Schweiz. Vi minns ju även VM 2016 i Riga när Tjeckien pressade Finland i semifinalen och förlorade med uddamålet efter avgörande med bara sju sekunder kvar av matchen. När vi lägger fokus på VM 2018 i Prag finns alla förutsättningar för en hemmanation i final. Fullsatta läktare, hemma-VM och ett Tjeckien som så sent som i oktober förlorade på straffar mot Schweiz i EFT. En Tjeckisk vinst i gruppspelet och vägen till final ser bra ut, oavsett vad Joel Milessons fina statistik säger. Vinner Tjeckien gruppen, vilket jag tror, så lär de möta Finland i en semifinal. Ett Finland som tidigare skrivet alltså avgjorde extremt sent för två år sedan. Lägg där till att Tjeckien knappats kommit längre ifrån inför i år. Det vore något väldigt fint med en fullsatt final med en hemmanation. En upplevelse för livet och en saga som gör avtryck. Och ska vi lägga till det fina sagoslutet så ju ett historisk guld såklart den sista touchen på sagan. Det är bara det att det blir så tråkigt för oss svenskar på söndag kväll då.

Någonstans sätter ändå lördagens match mellan Sverige och Finland standarden för utfallet av ovanstående. Kommer Sverige likt i EFT senast vara dominanta och vinna klart över Finland så är det ett rejält avstamp för slutspelet. Får Sverige allt att stämma så kommer inget lag stoppa dem, så är det. Men så ska det ju också stämma…. Ett fint avstamp av Sverige i gruppen mot ett Finland som inte kommer upp i nivå. Ja då har vi ett osäkert Finland som går in i semifinal, kanske mot Tjeckien. Ett svagt Sverige i gruppen, kanske en förlust till och med så har vi ett annat läge. Ett starkt Sverige som får möta Tjeckien i semifinal och den tjeckiska sagan är körd. Ovisst som aldrig förr vad det någon som sa.

Fortsätter vi temat eventuella sagor så är det ju hjältarnas sista VM. En hjälte som vi kanske inte har lika nära Sverige som Mika Kohonen är Schweiz Matthias Hofbauer. Han gör sitt tionde VM, har gjort 90 VM-poäng, över 1000 poäng i Schweiziska NLA och varit med så länge vi alla kan minnas. Det var 20 år sedan Schweiz var i VM-final. Men sedan David Jansson tog över har det hänt något. De har byggt ett lag som inte bara kommit samman som ett lag utan som också vunnit över Sverige och Finland. Den mentala spärren är borta och Schweiz känns oerhört starka. En ödmjuk veteran i Hofbauer, Schweiz största namn genom alla tider kan alltså avsluta? sin VM-karriär med ett historisk guld. Schweiz har aldrig varit närmare. Ett sagoslut är möjligt.

Jag skulle nog kunna skriva flera A4-sidor om Mika Kohonens möjliga sagoslut. Men jag sparar det! Där förstår ni nog själva.

Sverige då? Finns det någon saga där? Jag har inte hittat någon än men det kanske visar sig under mästerskapet. Mattias Samuelssons förmodade sista VM är ju en sak. Men han har inte riktigt den där sagokaraktären att lyfta upp på förhand. I efterhand dock. Sundstedt, till Sjögren och så Samuelsson på volley i en VM-final. Då kan vi snacka de tre bockarna bruse i tre personer som är nästan som en egen familj.

Låt oss istället konstatera att det bara finns en sak för Sverige och det är VM-guld. Allt annat är inte ett fiasko men får ändå ses som en rejäl missräkning. Materialet är det bästa i världen, förutsättningarna har aldrig varit bättre och bytet av förbundskapten gjordes för att just få ett guld. Det är tufft att leva med att kravet är guld, men vad för annat krav ska vi kunna ha på Sverige?

Summerat för att förtydliga. Slipper Tjeckien möta Sverige i en semifinal så har vi en final mellan hemmanationen Tjeckien och Sverige att vänta. Förhoppningsvis för Sveriges del blir det utan sagoslut.

Imorgon kör vi igång – häng på!

LÄS MER: Låt det blir en fest att minnas

Dagens

Välkomnande

Vi minns de stenhårda vakterna i Riga och den till antalet färre mindre organisationen i Bratislava. I Prag är det välkomnade deluxe. Stort mediacenter, ett pressfika som inleddes med 2/5 (Boråsklass) men som snabbt höjdes till 3/5 när mackor, frukt och senare redbull serverades. Stort plus även till svenska förbundet. Även om jag var där när landslaget kom så var känslan att det var de som välkomnade in oss i media i deras VM-bubbla. Nu fortsätter vi på den här ägen!

Tofflor
Sverige i fina nya kostymer där Jonas Adriansson körde slips redan tidigt på Falun station i morse. Mattias Samuelsson dock med prislappen kvar enligt bilder från Arlanda (Han skyllde på att han precis fått ny kostym). Väl på plats i Prag blev det O2 Arena för Sverige. Jag såg de flesta träningar där idag och Sveriges var den överlägset mest avslappnade. Galante och Enström i tofflor och halva laget invigde arenan på avbytarbänken fint avslappnade med ledarstaben.


Först på plats

Säkerligen en oviktig sak för många. Men för mig är det fint att vara först på plats i mediarummet. Jag får välja en fin plats för 10 dagarnas sittande, skapa bra relation med medansvariga och smyga in i min VM-bubbla. En tradition jag vill fortsätta hålla. Under eftermiddagen anslöt både Discovery och Innebandysurr och det började direkt snackas om fredagens mediamatch.

Kvitto:

Blir inte lätt att redovisa kvitton från detta VM inte. Ett slarvigt handskrivet kvitto enbart med summorna + ditlagd dricks av servitören själv gör inte bokföringsarbetet lättare. Kämpa!

Veteraner

Mika Kohonen, Mathias Hofbauer och Ketil Kronberg. Alla tre åldermännen kände på golvet under fredagen. Tillsammans har de efter detta VM 31 spelade VM. De alla har varit i sporten i över 22 år. För 22 år sedan började jag spela. Förebilder som alla tre förmodligen gör sitt sista VM. Kolla medans ni kan.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar