Rudmans hörna
Okategoriserade

Rudman: Förhandlingarna en fråga om dåtid och framtid

Konflikten, diskussionen, förhandlingen eller varför inte kalla det för boxningsmatchen mellan Svenska Innebandyförbundet och Föreningen SSL närmar sig rond 12. Jag kan redan nu skriva att jag inte landat i något tyckande ännu. Mer information behövs även om jag förvånats över de låga summorna som SSL inbringar nationellt. Där finns mer potential.

Men jag ska försöka belysa perspektiven och lär väl landa i att en medelväg som inte gått att få till är det bästa.

Klart är i vilket fall att detta är en boxningsmatch i lag som redan gått många rundor och framförallt år. Kanske den största stoppklossen till fortsatt utveckling för innebandyn i Sverige, då menar jag både på bredd och elit. Otroligt mycket tid, kraft och energi har tagits av ideella personer för att lösa denna konflikt över rättigheter. Tid som hade kunnat läggas på så mycket annat som sporten behöver både hos klubbar och förbund.

På vägen till idag har flera boxare bytts ut i båda lagen medans matchen har fortsatt. Ronder har slutat lika såsom vid pressträffen 2017 när ett nytt avtal presenterades med ett handslag och positiva nyheter. Samtidigt har konflikten fortsatt med missnöjda SSL-föreningen och ett missnöjt förbund som vill få till lugn och ro och långsiktighet.

Tar vi förbundets ringhörnas perspektiv så handlar det om att ge ifrån sig säljmöjligheten för rättighet med potential. En rättighet som de då inte skulle ha något inflytande över framöver. En stor risk att ta då det är svårt att få tillbaka en sådan rättighet. Dessutom tror jag förbundet känner en viss frustration och vilja över att de kunnat sälja denna rättighet bättre. De vill såklart, oavsett vad som sägs i pressmeddelande hålla på det som enligt flertalet experter kallats för guldgruva, en rättighet till en sport som samlar många människor och intresse.

I andra ringhörnan finns ett piggt lag ledda av innebandyns största klubbar som dagligen jobbar med att få ihop sin klubbs ekonomi. Klubbar och personer som varit i innebandyn länge och som känner potentialen till något större. De har under flera år jabbat in åsikter utan skada samtidigt som de byggt upp sina klubbars ekonomier att bli starka och redo för nästa steg. Nu har lagtillhörigheter har lagts åt sidan och flera års arbete ska ge avkastning till att få elitdelen att växa. Här vill de åt rättigheterna för att de ska kunna sälja mer och bättre. Såklart det finns en stor uppsida här. Att kunna sälja elit separat utan att behöva ha den roll som ett förbund har med allt från mjuka värden och en hel innebandyrörelses bästa kommer ge andra möjligheter. Avkastningen för nedlagd tid kommer bli mer och det säger ju sig själv att sälja för 28 lag istället för att varje lag konkurrerar om samma sponsorer enskilt är en stor skillnad med en stor potential. Det verkar ju på FSSL som är det är klappat och klart med ökade intäkter pengar dessutom.

Ska vi få ner detta till något konkret så handlar diskussionen inte på något sätt om SSL 2019/20. Det handlar om en dåtid av förhandlingar med två parter som glidit varandra isär för många år sedan vilket ligger kvar när de idag vill ha en lösning. Tyvärr är det så att de inte klarar av att lägga bort det som har varit. Men framförallt handlar det om framtid om 10 år och att då vara på ”rätt” sida i vad framtiden ger. Såklart vet ingen hur innebandyn kommer se ut om 10 år, hur media kring innebandy ser ut och vad en rättighet är värd om 10 år. Klart är att äga eller i vilket fall ha licensen för att sälja sätter dig i en bättre position än att vara beroende av en annan parts arbete. Det är om 10 år som förhandlingen handlar om.

Dock så skulle jag tro att ett medlemsförbund med över 100 000 utövare som arbetar med jämställdhet, social projekt och med bredd inte är så dumt att sälja det heller. Lägg där till lite hållbarhet, miljö, integration så checkar Svenska innebandyförbundet även utan SSL-rättigheter av väldigt många bockar för att sälja in sin verksamhet hos företags CSR-budgeter. Dessutom då utan stökig betting, elitens strävan efter mer kommersialisering i allt och ingenting och elitfokus i samma deal. Det gör ju också att FSSL får chansen att bevisa att pengarna finns. Jag landar nog i nuläget, med förbehåll för att jag inte sett avtalet att det nog kan vara vettigt att skriva på det där avtalet ändå.

Eftersom det inte blev någon seger på poäng i förhandlingarna och inget nytt avtal så är min känsla att det ändå blev en knock out. FSSL bollade upp med ett avtal, förbundet slog ned direkt och bröt matchen vilket gjorde att FSSL svarade med knock out och matchen är i nuläget över. Det återstår väl helt enkelt att se vilka som på lång sikt får behålla mästerbältet, eller om det blir två bälten….

Hör av dig @jonathanrudman eller jonathan@ibnytt.se

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar