Rudmans hörna
Landslagen

Rudmans hörna: Förbundskapten Hills dilemma

22 spelare ska bli 20 och knappa två års arbete med att forma ett lag och spelsystem för att ta tillbaka ett VM-guld går in i slutfasen med ett sista test. Ett EFT på hemmaplan i Uppsala som i vilket fall höjer pulser något inför VM.

I det större resonemanget blir det intressant att se ifall Schweiz återigen kan vinna över Sverige eller Finland och befästa sin utmanarposition. De har ju faktiskt vunnit både Sverige och Finland det senaste året.

I Finland ska det bli intressant att se om de ger oss något om hur de tänkt vinna över Sverige. Vi vet ju om att Finland alltid är bättre i VM än i landskamperna mellan mästerskapen. Frågan är hur mycket sämre de är i helgen? Klart är i vilket fall att Mika Kohonen spetsat formen för att ta en plats i VM. Förbundskapten Petteri Nykky var inne på just det, att Mika måste visa att han håller och vad passade då bättre än att i sista matchen inför EFT dunka in ett slagskott från mittplan och bli utsedd till matchens lirare. Med familjen på plats på läktaren kan vi förhoppningsvis få se den störste genom tiderna spela till sig en plats till Prag.

För min och jag skulle säga de flesta del (bortsett från Joel Milesson som kommer vara den enda som följer matcher i Slovakien) är den svenska truppen mest intressant. En stor stomme av spelare har redan en VM-biljett och för förbundskapten Mikael Hill återstår nog 2-3 platser i truppen vilket enligt mig ger honom ett dilemma.

Häng med nu. Sverige kommer i VM spela 3+1 matcher som i stort sett inte betyder något mer än en seger. Ja man kan prata om att spela ihop femmor och få en bra känsla men ska vi vara ärliga är transportsträckan till semifinal bara just en transportsträcka där det inte spelar så stor roll vilka som spelar. Efter det ska det helt plötsligt avgöras med två toppmatcher. En semifinal mot Schweiz är helt annan sak än en match i EFT eller gruppspelsmatch mot Norge. Lägg där till en final mot Tjeckien inför 17 000 åskådare och det är nya faktorer som spelare in. Här skapas dilemmat för Hill. Vilka spelare och spelartyper ska tas ut för en maximal prestation just då?

Här behövs både välfungerande femmor som kan mala mot motståndarna samtidigt som den behövas spelartyper som egentligen inte alls passar in i Sveriges spelsätt.

Ser vi på förra VM så var t.ex. Sveriges tredjefemma totalt onödig i alla matcher förutom i finalen. Där var det de som räddade kvar Sverige i matchen.

Här kommer dilemmat. Ska spelare som Henrik Stenberg ha en plats i truppen trots att han egentligen ”bara” behövs när det finns behov av en matchvinnare i en jämn och fysisk final men egentligen inte är tillräckligt bra för en plats i truppen. Behövs Viktor Klintstens rutin ifall Johan Rehn skulle ha en dålig dag på jobbet eller klarar debutanten Måns Parsjö-Tegnér pressen att komma in i en VM-final?

Kim Ganevik som är en av de bästa när motståndarna styr spelet och han får pressa. Kommer den situationen ens uppstå i ett VM? Och om den gör, hur mycket kommer Hill grämas sig över att då lämnat Ganevik på hemmaplan.

Hur många allroundspelare behöver Hill i truppen? Och kommer svarat på den frågan bli Johannes Larsson fall och gör att han är överflödig?

En liknande situation gäller duellen mellan Fritzell och Wilhelmsson. Behövs båda i VM? Förmodligen inte och helgens insats av de båda blir nog avgörande.

Dilemmat finns där och jag är tveksam på om Hill kommer få några nya svar på det i helgen då EFT skiljer sig så mycket från VM. Klart är vilket fall att vi kommer få se tänkta formationer att spela ihop sig och förutom Kasper Hedlund och Henrik Stenberg är det en VM-trupp vi ser i Uppsala 19:00 ikväll mot Tjeckien.

Jag tror vi kommer ha en VM-trupp som ser ut såhär:

Målvakter
Måns Parsjö Tegnér, IBK Dalen
Johan Rehn, IBF Falun

Utespelare
Backar
Tobias Gustafsson, Storvreta IBK
Kasper Hedlund, Mullsjö AIS
Emil Johansson, IBF Falun
Robin Nilsberth, Storvreta IBK
Martin Östholm, Pixbo Wallenstam IBK
Rasmus Sundstedt, Storvreta IBK
Mattias Samuelsson, Storvreta IBK

Centrar
Johan Samuelsson, IBF Falun
Jonas Svahn, IBK Dalen
Simon Palmén, Linköping IBK
Jonas Adriansson, IBF Falun

Forwards
Kim Nilsson, FBC Kalmarsund
Alexander Galante Carlström, IBF Falun
Alexander Rudd, Storvreta IBK
Rasmus Enström, IBF Falun
Albin Sjögren, Storvreta IBK
Henrik Stenberg, Storvreta IBK
Johannes Wilhelmsson, Höllvikens IBF

Landslaget samlades tydligen redan vid onsdag lunch vilket jag såg på instagram och har genomfört flera träningar tillsammans. Det ska tydligen inte vara enkelt att bevaka landslaget på hemmaplan bara dryga månaden inför VM. Vi på ibnytt har i vilket fall inte fått någon inbjudan. Men det kanske var så många av den viktiga nationella pressen på plats så att vi som kämpar med den dagliga bevakningen inte var intressanta den här gången.

Aja. Jag är på plats från fredag i vilket fall. Återkommer mer rapporter från IFU Arena

Helgens fem tankar: 

Pendling – Fördelen med att bo i Stockholm är att det går bra tåg till Uppsala. Nackdelen att det kommer pendlas rejält mellan dagarna. Men sparad krona är trots allt sparad krona i tuff innebandyvärld.

Bolltorn – Har inte hunnit skriva om det. Men att Dalen fått böter på 20 000 för att ha missat sätta upp bolltorn som inte finns med i ett avtal måste vara ett skämt. En påminnelsen hade väl kunnat vara en start. Fö 20 000 hade Urban Karlsson kunna köpa in ett helg gäng bollar från Klubbhuset och ge till ungdomsspelare att lira med hemma på gatan.

Joelhjälpen – Joel Milesson står utan inlogg till sina Exceldokument. Det är alltså stopp i statistikfabriken och nu har Joelhjälpen startats. Följ Kollektivet Podd på twitter och hör av er till gänget med ett bidrag.

Pressfikat – Oviktigt för många men en kul grej för oss som bevakar på plats. Hur kommer pressfikat att leverera i IFU Arena? När EFT senast anordnades i Sverige var det enkelt att tänka på att inte äta för mycket då pressfikat var obefintligt. Chansen finns att det blir det omvända i Uppsala, i vilket fall om Café Sirius fått uppdraget. Tur att det långa promenader från tåget och hem.

Tisdag – Den förlängda helgen sträcker sig till tisdag med omgångens och säsongens mest hetaste match. Det stora testet när IKSU och Mora möter varandra. Oavsett hur många mål lagen gör mot sämre motstånd är det först på tisdag som vi får en indikation på hur förra årets SM-finalister står sig mot varandra.

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar