Rudmans hörna
Landslagen

Rudman: En finalrepris – två vinnare

Uppdatering direkt från Prag - en finalrepris - två vinnare

Så var det igång, VM 2018 har startat och så även för Sverige med en lördag i Prag där vi direkt fick många svar. Ser vill till evenemanget i sin helhet så är 10 113 personer på Finland-Sverige och nästintill fullsatt när värdnationen gick in direkt efter ett svar på att detta mästerskapet är ett snäpp upp. Ser vi till matchen Finland-Sverige så fick vi en hel del svar där också:

– Sveriges powerplay och boxplay fungerar som det ska göra.
– Falunfemman var visserligen inne på två mål, men visade sedan hr viktiga de är för Sveriges målproduktion.
– Sverige visade upp den tryggheten som laget som laget pratat om innan mästerskapet
– Detta Sverige kan gå samman och vinna i underläge
– Vertygslådan hos landslagsledning fungerar och Sundstedt kommer användas mer som forward än vad jag i vilket fall trodde på förhand
– Finland är även i år bättre i VM än i landskamperna mellan VM
– Finland vet hur de ska göra för att göra mål på Sverige. Snabba omställningar är sårbara och även om Sverige pratat om det så läckte det, framförallt i den andra perioden
– Peter Kotilainen kommer leverera även detta VM
– Den ”trötta” finska truppen såg faktiskt pigg ut
– En gruppspelsmatch är en gruppspelsmatch. För inte spelar 3 timmar och ett fullsatt O2 Arena eller Schweiz så stor roll i en semifinal

Enligt mig hade vi en premiär med två vinnare idag. Såklart viktigt att vinna matchen i sig och en förlust blir inga poäng. Men jag tror att båda lagen kände sig som vinnare. Ser vi ur ett finskt perspektiv så var det ett Finland som var rappare, mer påslagna och visade upp ett fint spel. De visade att genom ett lägre försvar och snabba spelvändningar kan straffa Sverige gång på gång. En sårbart punkt i Sveriges offensiva spel om. Finland visade också för de själva att det även i år är ett landslag som är bättre i VM än i EFT och ett landslag där viktiga spelare levererade direkt. Även om det blev ett tapp och förlust så var det nära på slutet och regerande mästarna visade att laget som är i Prag i år är tillräckligt bra för guld.

Ur ett svenskt perspektiv så blev det seger och revansch. Men också vinnare på många andra punkter. Förbundskapten Hill pratade innan om att hitta rätta känslan och efter matchen om att känslan fanns där. Likaså var kapten Samuelsson som för övrigt firade 30 år med att bli första VM-målskytt för Sverige inne på det att det var en perfekt start för Sveriges del. Tufft motstånd direkt, bra genomförd match och mental seger. Jag håller med.
Det viktigaste delar för Sverige var nog just det att de nu vet att de kan vända mot Finland. Visst det kan skapa falsk trygghet att bara gå runt och vänta på att det ska ske men det borde de klara av. Att ha med sig det till en eventuellt final, en vetskap om att man för bara några dagar sedan vände och vann borde vara moraliskt viktigt.

Svårt att hitta något som var jättetydlig dåligt i Sverige bara en match in. Visst hade det varit skönt om Rudd eller Sjögren hade nätat direkt och jag tror även Kim Nilsson gärna hade tagit en mål idag. Nu väntar tre matcher mot lättare motstånd och där kommer de alla tre producera poäng och bygga upp sig inför en semifinal.

En bra svenskt start helt enkelt och en bra finsk start. Det blir spännande detta!
Imorgon spelledigt för Sverige vilket innebär fokus på damernas SSL och historier från andra lag. Häng på!

Dagens:

Tråkiga återbud
Ingen Johannes Larsson i VM då han tvingas lämna återbud. Ett tråkigt besked för Larsson och ett stort tapp för Sverige. Det syntes inte minst idag mot Finland. Det är få spelare som är som Larsson. Istället blir Johannes Wilhelmsson en joker deluxe. Många ville ha in honom i truppen från start. Nu kommer han ner och vilken chans att bara komma in som en VM-joker och leverera. Det blir lite annorlunda i hur Sverige får formera sig men annorlunda kan också vara bra.

Dubbelknäppning
Vad jag förstått efter kommentarer på twitter så gjorde Discovery och Kanal 9 en kanonsändning. Joel Segerdahls berörande reportage med Kohonen visades och det bjöds på mycket matigt som det heter. Ni missade väl inte att Patrik Åman körde kavaj med dubbelknäppning?

Pressfikat
Tjatigt? Möjligen men idag togs det till en nivå till. Ett buffébord av godsaker utöver det som varit tidigare och fortsätter det stegras så här så behöver man inte köpa lunch om dagarna. Fint värre!

Spelarhotellet
Matchdag innebär även tillfälle att träffa spelare på deras hotell för intervjuer och även i detta VM så är det bra uppstyrt från förbundet. Spelarna verkar också väldigt nöjda efter första natten. Emil Johansson hyllade sängarna (kommer längre intervju med honom imorgon) och av vad lobbyn kunde visa så kommer spelarna bo bra. En viktig aspekt såklart.

Snö och publikrekord
Lagom till att julradio.se satte igång inatt vid 00:00, en premiär jag sedan 10 år tillbaka följer med min goda vän Joacim Pettersson så började det också snöa. Snö och slask stoppade dock inte drygt 12 000 supportrar att komma och stötta hemmalaget i första gruppspelsmatchen mot Tyskland. Publikrekord i VM-gruppsammanhang. Undra då vad vi har att vänta i ett slutspel….

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar