Rudmans hörna
SSL Herr

Rudmans hörna: Oviss botten – sju lag aktuella att åka ur

Ikväll är det dags! Premiärmatcher för herrarnas SSL och som vi har längtat. Som bekant dör ju innebandysäsongen strax efter att efterfesten efter SM-finalerna är över och det följer fyra månader av ett puttrande intresse för sporten. Temperaturen höjs något vid vissa värvningar och för mig personligen är alltid Sibylla Games Växjö någon form avn start på nästa säsong. Därefter följer en trött upptaktsträff och alla går egentligen och väntar på premiär som nu är här.

Jag var visserligen på plats och såg Kohonens återkomst till finska ligan i söndags och fick visserligen lite puls och skrev ett inlägg om den störste någonsin som du kan läsa här:

LÄS HÄR: Den störste någonsin skriver sista kapitlet 

Desto mer puls lär det vara när jag ser JIK mot Mullsjö på torsdag.

Det är mycket spännande med den här säsongen. Johan Samuelsson och Rasmus Sundstedt är tillbaka i SSL. Det är ett nytt TV-avtal på plats där Discovery Networks lovar en storsatsning som inför i vilket lovar väldigt gott. Förbundet och SSL-föreningarna har slutat bråka i möten och gått över till att bråka i media där de tävlar om vilka som vill innebandyns bästa och vilka som visst är mest samarbetsvilliga och öppna för samtal. 

Lägg där till att giganternas kamp mellan Falun och Storvreta lär fortsätta och att vi har Kim Nilsson i SSL. För egen del därmed även FBC Kalmarsund, min moderklubb (Färjestadens IBK) i högstaligan vilket såklart väcker både känslor och tankar. Jag ska dock var så opartisk jag kan i min bevakning av klubben.

Nu skriver vi ju sällan listor här på ibnytt.se så jag nöjer mig där och riktar istället fokus på tabellen. Nedan kan du läsa min tippade tabell och det glädjer mig att den till viss del stämmer överens med den tabell Joel Milesson fick fram efter att ha simulerat ligan 1000 gånger.

Storvreta vinner serien och jag tippar att Falun vinner SM-guld. Därefter kommer Mullsjö, Linköping, Växjö och Pixbo Wallenstam att närma sig och placering 3-6 känns lite tombola. Dalen kommer som alltid jobba hårt, kämpa kollektivt och sluta efter topp sex. Det intressanta i år är vad som kommer hända därefter. Botten av ligan känns väldigt öppen och är det någon säsong det passar att vara nykomling så är det i år.

Frågetecknen i lagen är många. Hur klarar Helsingborg spelartappen? Hur påverkade är JIK av ny ledarstab och strulet med ekonomin? Kan Kim Nilsson leverera som han borde? Hur går generationsväxlingen i Sirius och vart har vi egentligen Höllviken som tappar tryggheten i Vidar Jonsson Wallin? Lägg där till en högst osäker status på Örebro och ett Lindås vart favoritmoment inte är fysträning inför 32 omgångar och tätt spelschema.

Ja nedre halvan av tabellen känns väldigt ovisst och öppen. Argumentet för det svåra andra året kan vi ju enligt statisk plocka bort utan istället tror jag helt enkelt att det är Örebros kvalité som gör att de åker ur. Tappet av Simon Palmén är stort och truppen känns både ung och osäker. Det var nära redan förra året och nu tror jag det blir åka av, kanske ordentligt till och med. Det som kan rädda är att Marko Juuska är tillbaka i båset efter jul.

Lindås tror jag också får respass ur SSL. Visserligen värvat på rutin men skillnaden från Allsvenskan till SSL och det tuffa matchandet tror jag blir för tufft. Nu har jag inte fysvärden på laget utan bara vad nyförvärven själva sagt i media att gå på. Men jämfört med lagen ovanför så kommer det inte räcka till. Sirius, Helsingborg och Höllviken är för stabila SSL-lag och Jönköping kan nog få ihop det trots att Malmgren lämnar. 

Utropstecknet i år blir Kalmarsund till slutspel. Delvis tippat med hjärtat så kan det bli så med tanke på den svaga nedre halvan. Med David Östergren på ingång och Kristoffer Fält tränandes med laget (på plan efter jul?) så kan ändå Kalmarsund ha ett lag för slutspel om Kim Nilsson producerar som han borde. Lägg därtill personliga favoriten Johan Wittberg som kommer vara viktig för laget både som kapten men också för att plocka motståndare.

En försäsong av klyschor, test av nya system och nyförvärv som blivit varmare i kläderna är över. Ikväll blåser vi igång säsongen 2018/19 och som vi har längtat!

Min Tabell: 

Storvreta
Falun
Mullsjö
Linköping
Växjö
Pixbo Wallenstam
Dalen
Kalmarsund

Helsingborg
Jönköping
Sirius
Höllviken
Lindås
Örebro

Premiäromgången: 

Växjö-Linköping
Storvreta-Dalen
Örebro-Lindås
Kalmarsund-Höllviken
Falun-Sirius
Jönköping-Mullsjö (spelas torsdag)

Missa inte:

Podcast: Nya podcasten Kollektivet som jag själv hoppas kommer leverera goda tankar och mer än bara diskussion om matcher. En stark fyrling har i vilket fall släppt första avsnittet som du hittar här eller där poddar finns.

Derbyt:  JIK mot Mullsjö missas inte på torsdag. Jag är på plats och det är spänt mellan lagen. Inte minst då Mullsjö försöker få över Oskar Malmgren som inte ska spela längre i JIK på grund av utebliven lön. Lägg där till lite hets på twitter sedan tidigare och jag ska försöka få en pressplats nära planen för att höra munhugget.

TV-matchen: Det blev Falun-Sirius istället för Storvreta-Dalen som premiärmatch i nya TV-avtalet. Enligt uppgifter för att Storvreta sa nej på grund av den pågående diskussionen om rättigheter. Oavsett så finns det en spänning i vad Eurosport har på gång. Startuppställningen är start och det pratas om studio, reportage av personliga favoriten Joel Segerdahl och fem! kameror i produktionen. Bara hoppas att de kan leva upp till höga förväntningar.

Sandlådan: SSL-konflikten kan ni i och för sig missa. Den har pågått i flera år och nu valde förbundet att ta till förhandlingsstrategin media i sammanhanget för att sätta press? eller förtydliga? Oklart hur lyckat det var men för oss ger det lite läsning i vilkat. Svårgranskat ämne då jag inte sitter på några siffror eller insyn i avtalen eller och när det väl kommer till skarpa frågor så blir det inlindande svar från båda sidor. Vi kämpar på och hoppas att de kan sluta i sandlådan och utveckla sporten istället.

Mika Kohonen: Den störste någonsin har gjort sitt i SSL och återfinns nu i Finland. Jag var på plats och såg premiären mot Classic och mötte Kohonen för en intervju efter matchen. Som alltid personlig och proffesionell, en förebild som nu skriver sista kapitlet. Se intervjun här:  

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar