Rudmans hörna
Landslagen

Rudman: Låt det bli en fest att minnas

Uppdatering direkt från Prag - alla förutsättningar finns för att VM kommer bli något alldeles extra.

För nästan exakt ett år sedan klev det Tjeckiska Innebandyförbundet in under VM Bratislava för en presskonferens. Visionen om att skapa det bästa mästerskapet någonsin målades upp. Det talades om 3 miljoner Euro i budget och en vilja att skapa ”Ett riktigt mästerskap” även för innebandyn. Nu är vi här, på plats i Prag och många med mig har nog känslan att det som väntar dessa kommande dagar kommer att bli något extra. Direkt på flygplatsen syntes skyltar om VM (vilket jag inte såg varken i Riga eller Bratislava) och uppsnacket inför mästerskapet har varit intensivt.

Experterna som kan innebandy bra mycket bättre än mig pratar om att det är mer ovisst än någonsin i toppen. Schweiz har visat att de kan vinna över både Sverige och Finland. Lägg där till vad drygt 17 000 Tjeckiska supportar kan ha för inverkan på hemmanationen och topp 4 är ovisst.

Blickar vi längre ner i rankingsystemet  finns även där intressanta punkter. Hur har ”för sporten så viktiga” Kanada utvecklats? Kommer Slovakien flippa eller floppa? Och ser vi flera skiften bland lagen som vi rankar som topp 8?

Ett VM innehåller som alltid fina och minnesvärda händelser och historier. VM i Prag kommer bli legendarenas sista VM. Den störste av de alla, Mika Kohonen, 41 år spelar sitt elfte och sista VM. Schweiz Matthias Hofbauer, 37 år med över 1000 poäng i Schweiziska ligan tillhör även veteranliga med nio spelade VM (återkommer med intervju om det är hans sista) och Norge kommer återigen ledas av Ketil Kronberg, 38 år som gör sitt tionde VM. Vi ska heller inte glömma Atis Blinds, 35 år som gör sitt nionde VM för Lettland och som med sin bror varit Lettiska innebandyns affischnamn i nästan 20 år. I Sverige har vi Mattias Samuelsson med sina 35 unga år som aviserat att det förmodligen blir hans sista VM. Flera stora profiler som varit med länge kommer ha någon form av avslutningsshow på detta VM att minnas.

Minnas kommer även spelarna i lagen som vi hittar i grupperna C och D. Tänk dig själv, att få åka och representera ditt land i en sport som du älskar men som får väldigt lite uppmärksamhet i ditt land. För många är det här oerhört stort och även om de är långt ifrån topp 4 så är det här en turnering som kommer skapa minnen för livet även för dem. Jag själv har träffat Dan och Peter som under VM får Japanska namn och representera det land som en av deras föräldrar kommer ifrån. Båda dessutom med starka kopplingar till Japan i vuxen ålder och då inte bara i passet utan i livet. Vilken grej för dessa spelare och deras familjer.

Vi kommer också få se framtiden i VM i Prag. Filip Langer, endast 16 år gammal gör VM-debut för Tjeckien. 16 år gammal och förmodligen den enda som om 20 år skulle kunna utmana rekordet i flest antal spelade VM. Vi kommer även få en inblick i framtida Sverige när herrlandslaget möjligtvis kommer gå igenom en generationsväxling. Debutanterna Albin Sjögren, Markus Jonsson, Måns Parsjö-Tegnér och Simon Palmén inleder sina VM-resor som lär bli flera framöver. Hela truppen som ska göra det kan du läsa om här

Förutsättningarna för något extra finns där helt enkelt. Låt det innehålla svenskt VM-guld och låt förutsättningarna infrias så att VM Prag 2018 blir en ny standard för alla framtida innebandyevenemang att mäta sig mot.

Dagens

Redaktion
120kg (Jag själv, väska 1 som inte klarade vikten och väska 2) vilket är ibnytt.ses redaktion entrade under torsdagen planet ner till Prag och fick vackert flyga i 870km/h över världens bästa Öland på vägen ner. Jag själv, stativet, mikrofonen och datorn ska göra vårt bästa för att ge er det bästa från Prag. Lägg där till lite extra stöd hemifrån Sverige. Önskemål? Mejla jonathan@ibnytt.se eller skriv på twitter @jonathanrudman. Lite bakom kulisserna finns på instagram @jonathanrudman 

VM-bubbla
Spelarna pratar om att gå in i VM-bubblan. Det gäller även oss som jobbar vid sidan om. Att leva innebandy hela dygnet på plats i 11 dagar är påfrestande men också riktigt riktigt roligt. Nu kör vi!

Lirare
Det finns lirare i VM och så finns det lirare utanför VM. Glädjande att ser att Joel Segerdahl varit på plats i flera dagar för att förbereda fina reportage till Eurosports serie Lirarnas Sport som nu blir Lirarnas VM. Heja Joel!

Öl
Ölen i minibaren på hotellet kostar lika mycket som vattnet. Grattis alla de ölsugna fans som åker ner till Prag. Krognotan lär inte bli dyr i vilket fall. Kan meddela att vattnet i alla fall smakade som vatten ska smaka.

Podd:
Imorgon anländer Innebandysurr till Prag och på hemmaplan utlovas avsnitt från Kollektivet Podcast. Perfekt att ha i lurarna och lyssna på för att få en bredare och ner resonerande överblick över hela VM och höra andras tankar och diskussioner. Har jag tur dyker min Öländska dialekt upp med en VM-rapport.

Imorgon en heldag i arenan när alla lag tränar. Tjeckien kommer spela VM-final förresten, hörs mer om det imorgon!

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar