Rudmans hörna
Foto: Per Wiklund
Landslagen

Vem blir ny förbundskapten?

Förbundskapten Jan-Erik Vaara slutar som förbundskapten efter en lång och framgångsrik tid både för herr och damlandslaget. Även om jag bara följt landslaget tätt inpå under en kort period har jag förstått att det varit en viktig utveckling som Vaara och Hallstensson genomfört under sina år. Samtidigt var det kanske inte helt oväntat att förbundet väljer att fokusera på en nystart efter finalförlusten och vad som komma skall. Strategiarbetet pågår och vi lär snart få höra mer från landslagschefen Joakim Lindström.  Senaste given verkar vara att det presenteras inom två veckor.

Skifte på förbundskaptenspositionen gjordes i Finland och även Tjeckien ska få en ny förbundskapten. Förändringarnas tid inte bara i Sverige alltså inför VM 2018.

Diskussionen om vem som efterträder Vaara tog fart direkt och alternativen känns som flera och breda. Blir det en ”intern” lösning med någon som har nära kopplingar till förbundet eller plockas det in någon längre ifrån förbundets mall? Strategin sätter grunden såklart. Här är mina favoriter till posten:

Thomas Brottman – Finns mycket gott att säga om Brottman. En vinnare både som spelare och tränare med stor vana av att arbeta med världsstjärnor både från tiden i Storvreta och Falun. Framtidens spelsätt som Falun vill visa upp och som Brottman själv tycker att Sverige överlag ska stå för kan jacka i bra med förbundets strategi.

Hannes Öhman/Stefan Forsman – Storvretas radarpar som vunnit allt på klubblagsnivå. Kompletterar varandra väl som par och båda har mycket att tillföra. Öhman har dessutom gedigna och färska erfarenheter som spelare vilket definitivt kan vara en styrka även som förbundskapten.

Mikael Hill – Har redan idag ett uppdrag hos förbundet med ansvar för talangutveckling och hade huvudansvaret under senaste Student-VM.  Omtyckt tränare som går väl hem i förbundets tänk. I ett färskt uttalande i Jönköpings Posten bekräftar också Göran Harnesk att Hill är med i diskussionerna. Det som talar emot? Bristen på guld i meritlistan.
Mest troligt och mitt huvudkort är Mikael Hill. Gott om relevant erfarenhet, jobbar redan idag med förbundet och dessutom som någon utryckte det på twitter, mediarepresentativ person. Om det blir Hill blir det intressant att se vem som blir assisterande som kompletterar.

Jag vill även slänga in en riktig högoddsare som jag kallar för Mediernas favorit i diskussionen: Niklas Nordén/Vidar Jonsson-Wallin med en delad roll. Här skulle det kunna bli show, framförallt för oss i pressen som skulle ha fullt upp kring landslaget då de båda tillhör toppen av mest tillgängliga tränare i SSL för kommenterar och citat. Alternativet känns dock långt ifrån hur förbundet tänker i övrigt. Dessutom tror jag inte Nordén självmant lämnar Växjö förrän de tagit SM-guld.

Jag hade gärna haft med David Jansson som en kandidat men jag tror inte han är ”färdig” med Schweiz ännu. 2021 är nog Jansson en kandidat.

Vad tror du, vem blir ny förbundskapten för herrlandslaget?

Twitter: @jonathanrudman
Mail: jonathan@ibnytt.se

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Fler artiklar