Rudmans hörna
Landslagen

Ge oss show Sverige

Innebandysäsongen tjuvstartar med The World Games i Polen som beskrivs som ett otroligt viktigt steg i sportens väg mot att bli en OS-sport. Turneringen är igång och jag hade väldigt gärna varit på plats. Tyvärr flödar det inte av pengar för ett nystartat mediabolag i en så nischad bransch som innebandy och den kostnaden sparas till VM i december. Tur är väl då att IFF fortsätter att bevaka intensivt och dessutom har utökat med kommentatorer på livesändningarna. Lägg på ett härligt bildarkiv och ett som alltid öppet och alltid svarande svenskt landslag och vår rapportering från The World Games kan hålla en helt okej nivå. Dessutom numera med en förbundskapten som alltid svarar och ger utförliga intervjuer.

För Sveriges del påbörjas The World Games först under fredagen efter att ha vilat under torsdagen. Eller ja vilat, Hill har för första gången kunnat hålla sina första träningar och kunnat börja sätta avtryck. Något som vi inte direkt kunde se under EFT då det spelades i samma mönster som tidigare. Dessutom är Andreas Lundmark med i båset och det är nu det verkligen ska börja byggas. Spelet som ska ta Sverige tillbaka till att vara bäst i världen. Det har på sina håll ropats kris och katastrof, trots att VM-finalen förlorades på straffar. Diskussionerna har efter VM varit intensiva och tog ny fart efter U19-VM. Ett U19-lag som dessutom klättrade två placeringar från tidigare VM.

Men ska vi tala om ett återtåg till tronen kommer den här turneringen ge oss en första hint om vad Hill och ledarstaben vill bygga. Det talas om ett mer offensivt Sverige med mer bollinnehav. Att kunna vinna över sin motståndare och visa upp mod.

Ge oss show Sverige

Ta därför chansen under TWG att visa upp ett än mer offensivt spel. Låt Galante Carlström och Enström få fritt lekrum med Emil Johansson som center. För en annan som är från samma fina by som Kim Nilsson så vet jag att han trivs som bäst när det blir intensiv speltid på två femmor. Låt Nilsson matchas på två och ge honom utrymmet att ta fart in i den offensiva zonen utan att tänka på risken att bollar kan tappas. De tappade bollarna löser J.Samuelsson fint där bakom. Lägg där till 4 skjutglada backar och vi kanske kan vänta oss en riktigt härlig helg av livesändningarna från Polen.

Jag vet, det finns motståndare på andra sidan som även de är med i matchen. Men det behöver Sverige nog först tänka på i en semifinal eller kanske så sent som i en final. Ta nu chansen och sätt avtryck direkt och ge oss den show som vi men kanske framförallt IFF, Olympiska kommittén och TWGs publik så gärna vill se!

12 utespelare och 2 målvakter som Hill kommenterat individuellt här är dem som ska göra det.

Förväntade femmor imorgon? Jag skulle i vilket fall gärna sett följande:

M. Samuelsson – Nilsberth

J.Samuelsson

Nilsson – Sundstedt


Hedlund – Gustafsson

Johansson

Enström – Galante Carlström


Svahn – Larsson


Vilka femmor vill du se?

Twitter: @jonathanrudman

Stort plus även till Mattias Samuelsson som jämfört med sina landslagskollegor är överlägsen på Instagram. Det ger oss en inblick i landslaget och är kul att följa. Kasper Hedlund försöker hänga på men Samuelsson är än så länge överlägsen. Följ Samuelsson här.

Kika även in Joel Milessons inlägg om World Games. – Han har redan räknat ut resultaten för alla gruppspelsmatcher

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel

Rudmans hörna
Foto: Per Wiklund
Landslagen

Vem blir ny förbundskapten?

Förbundskapten Jan-Erik Vaara slutar som förbundskapten efter en lång och framgångsrik tid både för herr och damlandslaget. Även om jag bara följt landslaget tätt inpå under en kort period har jag förstått att det varit en viktig utveckling som Vaara och Hallstensson genomfört under sina år. Samtidigt var det kanske inte helt oväntat att förbundet väljer att fokusera på en nystart efter finalförlusten och vad som komma skall. Strategiarbetet pågår och vi lär snart få höra mer från landslagschefen Joakim Lindström.  Senaste given verkar vara att det presenteras inom två veckor.

Skifte på förbundskaptenspositionen gjordes i Finland och även Tjeckien ska få en ny förbundskapten. Förändringarnas tid inte bara i Sverige alltså inför VM 2018.

Diskussionen om vem som efterträder Vaara tog fart direkt och alternativen känns som flera och breda. Blir det en ”intern” lösning med någon som har nära kopplingar till förbundet eller plockas det in någon längre ifrån förbundets mall? Strategin sätter grunden såklart. Här är mina favoriter till posten:

Thomas Brottman – Finns mycket gott att säga om Brottman. En vinnare både som spelare och tränare med stor vana av att arbeta med världsstjärnor både från tiden i Storvreta och Falun. Framtidens spelsätt som Falun vill visa upp och som Brottman själv tycker att Sverige överlag ska stå för kan jacka i bra med förbundets strategi.

Hannes Öhman/Stefan Forsman – Storvretas radarpar som vunnit allt på klubblagsnivå. Kompletterar varandra väl som par och båda har mycket att tillföra. Öhman har dessutom gedigna och färska erfarenheter som spelare vilket definitivt kan vara en styrka även som förbundskapten.

Mikael Hill – Har redan idag ett uppdrag hos förbundet med ansvar för talangutveckling och hade huvudansvaret under senaste Student-VM.  Omtyckt tränare som går väl hem i förbundets tänk. I ett färskt uttalande i Jönköpings Posten bekräftar också Göran Harnesk att Hill är med i diskussionerna. Det som talar emot? Bristen på guld i meritlistan.
Mest troligt och mitt huvudkort är Mikael Hill. Gott om relevant erfarenhet, jobbar redan idag med förbundet och dessutom som någon utryckte det på twitter, mediarepresentativ person. Om det blir Hill blir det intressant att se vem som blir assisterande som kompletterar.

Jag vill även slänga in en riktig högoddsare som jag kallar för Mediernas favorit i diskussionen: Niklas Nordén/Vidar Jonsson-Wallin med en delad roll. Här skulle det kunna bli show, framförallt för oss i pressen som skulle ha fullt upp kring landslaget då de båda tillhör toppen av mest tillgängliga tränare i SSL för kommenterar och citat. Alternativet känns dock långt ifrån hur förbundet tänker i övrigt. Dessutom tror jag inte Nordén självmant lämnar Växjö förrän de tagit SM-guld.

Jag hade gärna haft med David Jansson som en kandidat men jag tror inte han är ”färdig” med Schweiz ännu. 2021 är nog Jansson en kandidat.

Vad tror du, vem blir ny förbundskapten för herrlandslaget?

Twitter: @jonathanrudman
Mail: jonathan@ibnytt.se

Jonathan Rudman

Ansvarig utgivare ibnytt.se. Kontakta mig för frågor eller feedback: jonathan@ibnytt.se, twitter: @jonathanrudman

Kommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar.

Nästa artikel